Blogi

Marraskuussa tarjontaa doomista trappiin

Julkaisija: 
Meri

Marraskuussa tarjontaa doomista trappiin

Moikka klubilaiset!

Marraskuussa Finlandia-klubin stagea tömisytetään peräti kuuden eri kokoonpanon voimin. Genreskaala vaihtelee soljuvasti rockin eri tyylilajeista mm. Apulannan johdolla punkista Swallow the Sunin ja lämppäreiden Red Moon Architectin sekä Sleep Of Monstersin doomiin, sekä Von Hertzenin veljesten klassisempaan rockiin ja progremättöön. Räpin eri muodot räjäytetään kerralla, kun Mikael Gabriel osoittaa muuntautumiskykynsä popparista trapin gangstaksi.

Marraskuun keikat avasi loppuunmyyty Apulanta, joka kantanee päässään yhtä Suomen suurimpien rock-orkestereiden kruunua. Yhtye on aloittanut uransa Heinolassa punk-yhtyeenä 90-luvun alussa, ja varhaisesta historiasta alkaen albumeita on rykäisty ulos jo yhteensä 12. Vuosien saatossa yhtyeen jäsenistä on kasvanut kulttuurikentän monipuolisia vaikuttajia, ja samalla bändin soundi on jalostunut vuosi vuodelta kypsemmäksi. Apulannan biisit noudattavat silti tiettyä, jo ensitahdeista tunnistettavaa kaavaa; punkille luonteenomainen tiukka tempo, rosoisuus ja aggressiivinen esitystapa purkavat ahdistavat aiheet kauniin angstisiksi tunnelmakuviksi. Menneellä keikalla bändin keulakuva Wirtanen julistikin teemaksi ironisesti syysmasennuksen, kun todellisuudessa tuon hetkinen tunnelma oli Puusepän salissa niin kotikenttää vavisuttavalla esiintyjällä kuin yleisölläkin suorastaan riehakas.

Tulevana lauantaina 11.11. klubitellaan Mikael Gabrielin johdolla. Mies on ehtinyt uransa aikana sekä kiivastuttaa että ihastuttaa niin nuorempia kuin varttuneempia kuulijoita. Suomen musiikkiskenen ehkäpä ristiriitaisimmalla artistilla on tapana leikitellä erilaisilla hahmoilla ja tyylilajeilla popparista trappiin, sekä säädellä ulosantiaan vuoroin Vain Elämää-ohjelmaa katsovien naapurintätien miellyttämisen ja ”heittereille” kumpasenkin keskisormen lataamisen välillä. Jos johonkin kiinnekohtaan voidaan Mikael Gabrielin tyylissä yrittää tarttua, on tyydyttävä ainaiseen yllätysmomenttiin, sillä artistin seuraavaa tempausta ja muuntautumiskykyä ei yksinkertaisesti voida ennustaa. Keikkuipa Mikael Gabriel missä genge-ääripäässä milloinkin ja ottipa kunkin roolin tahansa, ei lopputulema ole ikinä tunteita herättämätön. Päinvastoin showta, sanan perimmäisessä merkityksessä, vedetään aina anteeksipyytelemättömällä asenteella. Luontevasti rapparin biisien lyriikat pohtivatkin usein tasapainottelua ja konflikteja herran artisti- ja arkiminän välillä. Jälkeenmainittu ottanee tulevaisuudessa osansa herran kalenterista, sillä tuleva Finlandia-klubin keikka on herran viimeisiä tältä osaa. Marraskuun jälkeen Mikael Gabriel siirtyy määrittelemättömän pituiselle keikkatauolle, jonka aikana olisi aikomuksena työstää uutta settiä albumia varten.

Swallow the Sun on melodista doom- ja death metallia soittava kokoonpano, jota voidaan pitää genren suomalaisena lippulaivana. Bändin käynnissä oleva kiertue keskittyykin juhlistamaan yhtyeen 10-vuotiasta, klassikoksi muodostunutta albumia Hope, jonka mm. Soundin levyraati risti vangitsevuudessaan vuoden albumiksi. Tyylilajille ominaisesti yhtyeen musiikki on painostavan raskasta ja sanoitusten teemat kumpuavat ihmismielen synkimmistä syövereistä, musertavasta pimeydestä, surusta, kuolemasta sekä eeppisistä rakkaustarinoista. Yhtyeen solistin Mikko Kotamäen tulkinta vaihtelee harkitusti herkän melodisesta laulannasta matalaan murinaan, viimeistellen jäätävän harmonian.  Swallow the Sunin edustama musiikki onkin aivan omiaan kuvaamaan pohjoisen hypnotiikkaa sekä kauniin melankolista sielunmaisemaa. Tunnelma varmasti kulminoitunee tulevana Marraskuisena keikkailtana 23.11.

25.11. Finlandia-klubin stagelle nousee joukko huippumuusikkoja, kun Von Hertzen Brothers tuo yhdessä Sami Kuoppamäen ja Robert Engstrandin kanssa tuoreen War Is Over-kiertueensa Lahteen. Kuoppamäki on luonut tunnettavuuttaan yhtenä Suomen arvostetuimmista rumpaleista ja kuului aikoinaan mm. legendaariseen Kingston Walliin. Myöskin kosketinsoittaja Engstrand on työskennellyt lukuisten artistien ja kokoonpanojen kanssa aina Jipusta Turisakseen. Itse Von Hertzenin veljekset ovat vaikuttaneet kukin useissa suomalaisissa kärkikastin rockyhtyeissä, joista esimerkkeinä mainittakoon Don Huonot, Egotrippi ja Lemonator. Von Hertzen Brothers on siten erityinen yhtye, että se on monen mielestä onnistunut profiloitumaan esikuvansa veroiseksi polunraivaajaksi; Kingston Wallin ohella Von Hertzen Brothers on saavuttanut nimeä ja asemaa kansainvälisen raskaantason rockyhtyeenä, joka on varastanut niin genrediggareiden kuin radiokuuntelijoiden sydämet. Uusin albumi War Is Over julkaistiin vastikään tässä kuussa, ja ilokseen allekirjoittanut kuuntelija sai huomata orkesterin kumartavan takaisin progejuurilleen. Soundi kuulostaa tulleen puhdistetuksi turhasta kaupallisesta kosiskelusta ja sen sijaan yhtye on keskittynyt terävöittämään juuri niitä elementtejä, jotka tekevät siitä niin huikean. Kappaleiden suorastaan rönsyilevä kerroksellisuus, yksityiskohtia vilisevät melodiarakenteet ja mahtipontisuus lataavat kuuntelijalle kylmiä väreitä nostattavan kokonaisuuden, johon ajan, saati kuuntelukertojen hampaat eivät tule puremaan. Itseäänselittelemätön asenne ihastuttaa, eikä bändi ojenna kuuntelijalle mitään tarjottimella. Annetaan hienon musiikin alleviivata vain itse itseään.

Lippuostoksille hop!

 

 

 

 

Kommentoi